SORUMLU EMLAK DANIŞMANI VE EMLAK DANIŞMANI MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ALIMI

Sayın Üyemiz,

Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan “Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği” ile Mesleki Yeterlilik Kurumu mesleki yeterlilik belgesi alınması zorunlu hale gelmiştir. Mesleki Yeterlilik Belgesi alınmadığı takdirde, Ticaret Bakanlığından yetki belgesi verilmeyecektir. Mesleki Yeterlilik Kurumu mesleki yeterlilik belgesi için Lüleburgaz Ticaret ve Sanayi Odamızca başvurular alınmaya başlanmıştır.

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik Kapsamında;

1-Emlak Bürosunda çalışan kişiler "Emlak Danışmanı Seviye 4" mesleki yeterlilik belgesi almalıdır.

2- Firma Sahibi veya Temsile Yetkili Kişiler "Sorumlu Emlak Danışmanı Seviye 5" mesleki yeterlilik belgesi almalıdır.

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik Kapsamında Firma sahibi veya Temsile yetkili kişiler için Şartlar ;

· Onsekiz Yaşını doldurmuş olması

· En az lise mezunu olması

· MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİNE SAHİP OLMASI

· İflas veya konkordato durumunda bulunmaması

· Devletin güvenliğine, anayasal dizene karşı vb. suçtan hüküm giymiş olmaması

Bu kapsamda emlak bürolarının faaliyetlerine devam edebilmeleri için Ticaret İl Müdürlüklerinden "Yetki Belgesi" alması gerekmektedir.

"Yetki Belgesi" alınabilmesi için ise "MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi" alınmalıdır.

Yetki Belgesi Alan İşletmeler, Hangi Hizmetleri Verecek?

· Taşınmaz alım satımı ve kiralama konusunda pazarlama faaliyetleri ve aracılık faaliyetleri

· Tapu işlemlerine aracılık

· Taşınmazla ilgili inceleme, araştırma, raporlama

· Rayiç bedel ile ilgili bilgi aktarma

Resmi Gazete de yayımlanan yönetmeliğe göre(sayı 31456) "Yetki Belgesi ve "MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi" alınmalıdır.

Mesleki Yeterlilik Belgesi İstisnası

Halihazırda istenen yeterliliğe sahip emlak ticareti ile uğraşan işletmelerden yeni şartların talep edilmeyeceğini; ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarının taşınmaz ticareti ile ilgili alanlarından mezun olanlar ile yönetmeliğin yayımlandığı 05.06.2018 tarihinden önce taşınmaz ticaretiyle iştigal eden, gelir veya kurumlar vergisi kaydı ile meslek odası kaydı bulunan ve halk eğitim merkezleri ya da Milli Eğitim Bakanlığı’nca yetkilendirilen meslek odalarınca verilen eğitim sonucunda taşınmaz ticareti ile ilgili sertifika almış olan tacirler ile esnaf ve sanatkârlarda “MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi” şartı aranmamaktadır.

Sorularınız için 02884171121-1117 Esra Hanım

Nasıl Başvuru Yapılacak?

MEYBEM’in sınav ve belgelendirme hizmetleri kapsamındaki mesleklerinde başvuru yapmak isteyen adayların aşağıda belirtilen belgeleri odamıza teslim etmeleri gerekmektedir.

TOBB MEYBEM tarafından gönderilen ekte sunulmuş olan başvuru formlarının ıslak imzalı olarak doldurulması,

· Nüfus cüzdanı fotokopisi

· 2 adet fotoğraf

· Sınav ücretinin yatırıldığına dair banka dekontu

· Sorumlu Emlak Danışmanı Seviye 5 ve/veya Emlak Danışmanı Seviye 4 başvuru formlarının ıslak imzalı olarak doldurulması,

Banka bilgileri

Hesap Bilgilerimiz:

TOBB MEYBEM Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş (AB HİBE HESABI)

İŞBANKASI AKAY ŞUBESİ / IBAN: TR49 0006 4000 0014 2011 1806 84

Para Yatırılması Hakkında Önemli Not:

Lütfen Ücretleri Yatırırken, Ad-Soyad, TC Kimlik No, Başvuru Yapılan İl ve Sınav Bilgilerini Dekontun Açıklama Kısmına Yazınız.

BİLGİ NOTU

EMLAK DANIŞMANI SEVİYE 4 FORUMU

SORUMLU EMLAK DANIŞMANI SEVİYE 5 FORMU

EMLAK DANIŞMANI SEVİYE 4 SINAV ÜCRETİ 1600 TL

SORUMLU EMLAK DANIŞMANI SEVİYE 5 SINAV ÜCRETİ 1800 TL

Not: Sınavda başarılı olup belge almaya hak kazanan adaylardan MYK'a ödenmek üzere sınav ücretinden bağımsız 250 TL belge ücreti tahsil edilir.

SON BAŞVURU 8 EYLÜL 2022 SAAT 14:00

Dekontun okunaklı fotokopisini elden ve/veya eposta ile info@ltso.org.tr adresine iletebilirsiniz.

Başvuruları uygun bulunan adaylara sınava girecekleri tarih ve yer bilgisi bildirmiş oldukları iletişim yöntemleri ile bildirilecektir.

ÖNEMLİ !!!

AB Hibe programı kapsamı hakkında bilgiler aşağıdaki gibidir;

MYK Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme hizmetimiz kapsamında aşağıda yer alan ulusal yeterliliklerde AB Hibe desteği getirilmiştir.

AB Hibe desteğinde aşağıda yer alan sınav ve belgelendirme hizmeti verdiğimiz Ulusal Yeterliliklerde adayın sınava girmesi ve başarılı olması sonrasında yatırmış olduğu sınav ve belgelendirme ücreti adaya iade edilecektir. Adaydan başarılı olması sonrasında talep ettiğimiz 250 TL belge ücretinin ise iadesi yoktur.

AB Hibe desteği için gerekli olan işlemler:

• AB Hibe desteği 7 Eylül 2021 tarihi itibarı ile başvurusunu ve ödemesini yapan adayları kapsayacaktır.
  • Adayın sınav ve belgelendirme başvurusunun alınması (Adaydan alınan başvuru evraklarına ek olarak AB Hibe başvuru formu alınacaktır. -Ektedir. )
  • Adayın iade alabilmesi için AB Hibe başvuru formunu eksiksiz bir şekilde doldurması ve ıslak imzalı olarak bize ulaştırılması gerekmektedir.
  • Aday başvuru yaptığı tarih itibari ile 1 yıl içerisinde 3 defa ücretsiz olarak sınava girme hakkı bulunmaktadır.
  • MYK Belge masraf karşılığı olarak belirlenen tutar hibe kapsamında karşılanmamaktadır (2022 yılı için 250 TL)
  • Sınav ve belgelendirme ücretinin AB Hibe hesabımıza ödenmesi gerekmektedir. AB Hibe hesabımız aşağıda yer almaktadır.